Sarnina w sosie jałowcowym
1 udziec sarni (3- 4kg), 3 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, pieprz, sól jałowiec. Marynata: 1 butelka mocnego czerwonego wina wytrawnego, 1 cytryny w plasterkach, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka ginu, 1 łyżka octu winnego, 1 łyżka ginu, 1 drobno posiekana szalotka, 2 łyżki natki pietruszki, 5 ziaren pieprzu, 10 jagód jałowca, 10 ziaren różowego pieprzu, 1 liść laurowy, 1 drobno pokrojona marchewka (8 dag).
Przygotować marynatę:
Połączyć wszystkie składniki. Mięso opłukać, osączyć włożyć do dużego kamiennego naczynia, zalać marynatą i postawić w chłodnym miejscu na 12 godzi. Mięso odwracać co 3-4 godz. Następnie dobrze osączyć (marynatę zachować), posmarować oliwą, ułożyć na grillu umieszczonym nad dużym naczyniem żaroodpornym, do którego będzie skapywał tłuszcz. Piec, licząc po 30 min.na 1kg mięsa. W połowie pieczenia mięso odwrócić. Plasterki cytryny Wyjąć z marynaty i gotować ją na wolnym ogniu, aż połowa płynu wyparuje, przecedzić przez sitko, wmieszać masło, doprawić solą, pieprzem i zmielonym jałowcem. Sos podać w sosjerce.
Upieczone mięso podawać z puree z brukwi lub groszku. (10- 15 porcji)