Polska dziczyzna
Walory mięsa
Dziczyzna i króliki są jednym z niewielu środków żywności w naszych czasach, które w pełni odpowiadają zapotrzebowaniom biologicznym człowieka.
 
     Walory smakowe oraz zdrowotne tych mięs są niezaprzeczalne. Cechują się lekkostrawnością, delikatnością oraz niską zawartością tłuszczu i cholesterolu - mniejszą niż w drobiu czy wieprzowinie, są bogate w składniki mineralne, co czyni je doskonałym składnikiem diety osób z chorobami przewodu pokarmowego, wątroby, chorobami serca. Polecane jest też osobom cierpiącym na choroby sercowo-naczyniowe. Mięsa te nie zawierają pozostałości medykamentów – antybiotyków, pestycydów.

     Karmą zwierząt dzikich są rośliny, a ich tryb życia powoduje, że mięso jest bez tłuszczu, bardzo chude, a co za tym idzie jest bardzo pożywne gdyż zawiera więcej cennego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne oraz składniki mineralne – ma wysoką wartość odżywczą wynikającą z dużej zawartości składników pokarmowych i wysokiej przyswajalności składników tych mięs przez organizm człowieka.
     Ponadto mięso królika jest najmniej alergizującym mięsem spośród wszystkich gatunków, zatem idealnie nadaje się dla niemowląt i małych dzieci.

     Mięsa te charakteryzują się nie tylko bardzo dobrymi walorami smakowymi – są miękkie i delikatne, soczyste oraz stosunkowo kruche.

DZICZYZNA, KRÓLIKI – ŻYWNOŚĆ PRZYSZŁOŚCI!
projekt i realizacja: BigCom