Strona korzysta z plików Cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności Zgadzam się

Gibier polonais
Nous proposons à la location un espace de stockage en chambre froide, à une température de - 18°C, d'une capacité de stockage de 700 tonnes.
page principale | choisissez votre langue: 
Królik z kojca
Króliki hodowane w warunkach podwyższonego standardu utrzymania dobrostanu, u polskich producentów posiadających wieloletnie doświadczenie .
 
Hodowane na fermach a utrzymywane w kojcach o odpowiednich wymiarach, karmione pełnoporcjową paszą granulowaną bez zawartości roślin Genetycznie Modyfikowanych.
Hodowla prowadzona jest zgodnie z następującymi standardami:
-wymiary kojca długość 1.80 metra szerokość 1 metr brak ograniczeń dotyczących wysokości /  tylko ogrodzenie /
- min. 80% powierzchni podłogi jest płaska- plastikowa
- gęstość obsady : min. 800 cm.kw./1 zwierzę
- dostępne 3 plastikowe rury na 1 kojec o średnicy 160 mm i długości 45 cm
- dostępna platforma która stanowi min. 25% max. 40% powierzchni kojca
- min. jeden smoczek na 20 zwierząt
- siano w 2 stojakach dostępne bez przerwy,oraz drewniane klocki do gryzienia
- zwierzęta są utrzymywane w grupie z zachowaniem odpowiedniej gęstości obsady od odsadzenia      do końca trwania tuczu.
Króliki mogą wykonywać 3 skoki ,ukrywać się w rurach ,wykonywać aktywność ruchową
mogą stawać na tylnych nogach, mogą swobodnie leżeć.
Królik jest jednym z gatunków zwierząt gospodarskich co do którego wymogi chowu ekologicznego nie zostały doprecyzowane na poziomie UE .
 Fakt ten stanowi istotna przeszkodę dla certyfikacji takiej produkcji i jej dalszego rozwoju jako ekologiczną.
 
Mięso z takich zwierząt posiada wiele zalet:
 
1.Należy do mięs białych, łatwostrawnych, delikatnych i soczystych.
2.Charakteryzuje się wysoką zwartością białka i niską zawartością tłuszczu.
3.Dodatkowym ogromnym walorem mięsa z królika jest jego strawność.
4.Ze względu na lekkostrawność i wysoką wartość odżywczą polecane jest dzieciom już
   od 6. miesiąca życia jako pierwszy pokarm mięsny.
5.Mięso z królika nie wywołuje reakcji alergicznych. Jest to najbezpieczniejsze mięso dla małych i dorosłych alergików, a także osób z chorobami.
 
WARTO WIEDZIEĆ
 
Zawartość witamin i składników mineralnych w 100 g mięsa z królika
 
Witamina B1- 0,11 mg
Witamina B2 - 0,37 mg
Witamina B6 - 0,45 mg
Witamina B12 - 1,49 mg
Biotyna - 0,28 mg
Witamina PP - 2,12 mg
Kwas pantotenowy - 0,81 mg
Witamina A - 0,41 mg
Żelazo - 2,9 mg
Wapń - 6,4-13 mg
Magnez- 21-29,1 mg
Fosfor- 145-234,8 mg
Potas 200-422 mg
Sód -59,3 mg
Miedź 0,51 mg
Cynk -5,4 mg
Mangan -0,021 mg

projet et réalisation: BigCom